"Social return loont"

Cees Slagter, hoofd uitvoerder bij Koninklijke Woudenberg

Twee uur per dag maakt Dick van UW schoon op het bouwterrein van Koninklijke Woudenberg bij de Stadsschouwburg in Utrecht. 

"Dick zit hier stevig in het zadel"

"Bouwkeet, toiletten en kantine hebben iedere dag hun onderhoud nodig. Altijd komt hij vrolijk binnen en altijd meldt hij zich even stralend weer af. Ja, hij heeft een grote gunfactor. 

Koninklijke Woudenberg verzorgt de renovatie van de Stadsschouwburg. Het gebouw van de bekende architect Willem Dudok ondergaat een grondige verbouwing. Laag na laag leggen we de Stadsschouwburg bloot, versterken de constructie en passen het aan de nieuwe eisen van de tijd aan. Het is een ontzettend mooie klus.

Social return
Bij het gunnen van de opdracht zijn we met de gemeente overeengekomen dat een percentage van de aanneemsom terugvloeit in de samenleving. Zo doen we aan social return. Dus rees de vraag: welke werkzaamheden kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor ons uitvoeren? Daarop zijn we naar UW gestapt om mensen te zoeken voor de lager geschoolde arbeid. UW hielp ons met het invullen van social return-voorwaarden.

Harde werker
Dick zit hier stevig in het zadel. De bouw is een mannenwereld - je moet je staande kunnen houden. Daar let ik in het begin natuurlijk wel op. Dick kan goed met de jongens opschieten. En hij werkt hard. Soms wijs ik hem op zaken die beter kunnen. Dan zeg ik: 'Dick, het moet hier net zo schoon zijn als thuis!' Dan moet hij lachen, hij heeft altijd goeie zin. Ik denk overigens dat Dick ook wel andere dingen kan, hij is beresterk

Als werkgever ben je verplicht om te doen aan social return, vind ik. Er moet hoe dan ook schoongemaakt worden. Waarom dan niet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Okay, er is nog steeds sprake van recessie in de bouw. Koninklijke Woudenberg vindt dat het hoort om ook iets te doen voor mensen met een zwakkere positie op de arbeidsmarkt. Bovendien, het is gesubsidieerde arbeid. Social return loont.

Soepele samenwerking
De samenwerking met UW verloopt soepel -  als ik bel krijg ik direct een reactie. Ik kan andere bedrijven UW zonder meer aanraden. Wel zou UW wat zichtbaarder mogen zijn, zodat nog meer bedrijven hen weten te vinden. Dan kunnen meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag bij een regulier bedrijf."

 

 

 

 

 

 

 

Deel op facebook

Deel op Twitter

Lees ook

"Door UW sta ik sterker op de arbeidsmarkt"

Dick werkt via UW bij Koninklijke Woudenberg

Bekijk dit bericht