“Social return zit in ons dna"

Jolande Uringa, Leger des Heils

Acht medewerkers van UW sorteren tweedehands kleding bij het Leger des Heils in Utrecht. Ze werken er in een groepsdetachering.

"UW zorgt voor een goede groepsdetachering"

"23 miljoen kilo kleding haalt het Leger des Heils ieder jaar op. Dat is een hele voetbalarena vol met het dak open. Gigantisch veel, we kunnen iedere dakloze in Nederland van kleding voorzien - en dan houden we nog veel over.

De kleding sorteren we in verschillende sorteercentra in het land. Medewerkers van UW doen dat voor ons in Utrecht. De beste kleding gaat naar de winkels van het Leger des Heils, zoals de ReShare Stores. Daar verkopen we tweedehands kleding voor mensen met een smalle beurs. Het zijn eigentijdse, frisse winkels. Daarnaast geven we gratis kleding weg aan mensen in onze zorginstellingen. Een deel gaat naar het buitenland, zoals laatst naar Oekraïne en Syrië, voor noodhulp of verkoop.

Aanbesteding 
Sinds voorjaar 2014 sorteren we de kleding die Utrechters in de kledingcontainers op straat doen. We betalen de gemeente per kilo kleding. De opdracht kregen we via een aanbesteding. Die aanbesteding verplicht ons om iets terug te doen voor de gemeenschap, om te doen aan social return. Social return zit sowieso in ons dna. Bovendien, het werkt. UW zorgt voor een goede groepsdetachering. Er is wat extra begeleiding nodig, maar daar ondersteunt UW bij. UW is ook verantwoordelijk, de mensen zijn niet bij ons in dienst.  

Gedetacheerd
Een voorman van het Leger des Heils stuurt de medewerkers van UW aan op de werkvloer. Het zijn doorzetters. Mensen gooien van alles in de kledingcontainers: huisafval, glas - je kunt het zo gek niet verzinnen. In het begin vreesde ik even dat ze zouden denken: 'dat vieze werk wil ik niet doen'. Maar niets is minder waar, het zijn stoere medewerkers. Werken met mensen van UW brengt een leuke dynamiek. Ik word er vrolijk van als ik door het bedrijf loop en de smeltkroes zie van mensen die naar vermogen hun steentje bijdragen.

Werkgelegenheid
Het recyclen van kleding heeft daarnaast maatschappelijke gunstige bijeffecten. We maken niet alleen werkgelegenheid voor mensen met een beperking. Ook is het goed voor het milieu: textiel wordt niet verbrand. Bovendien komt de kleding ook weer terug bij Utrechters - een mooi idee.

Laatst heb ik voorgesteld om de ondernemersvereniging Utrecht (POU) bij ons uit te nodigen om te laten zien dat sociaal ondernemen werkt. Sociaal ondernemen is niet alleen voor sociale organisaties als het Leger des Heils. Bedrijven waar je het minder verwacht - zeg in Papendorp - zouden het ook moeten omarmen. Niet omdat het 'hoort', maar omdat het werkt!"

Deel op facebook

Deel op Twitter

Lees ook

"Geen dag is hetzelfde"

Rinus en Patrick werken in een groepsdetachering van UW bij Reshare van het Leger des Heils.

Bekijk dit bericht