“Op tijd de juiste aandacht geven”

John Hendriks, assistent-rayonleider bij UW Schoonmaak

Het leukste aan mijn werk? Begeleiden van mensen met een beperking. Aanvankelijk zag ik daar tegenop, nu vind ik dat het meest interessante onderdeel.

"Ik benoem stap voor stap wat we gaan doen"

"Om half zeven starten we met acht man van UW met het schoonmaken van Nimeto, een school voor grafische beroepen. In de middag draaien we nog een dienst, met minder mensen. We maken dan de toiletten en kantine schoon.

Sinds 2008 werk ik als werkbegeleider bij UW. Daarvoor werkte ik bij een regulier schoonmaakbedrijf. Dat ging failliet; ik nam Nimeto mee als klant naar UW. Ja, ik kom voor mijn werk al sinds 1982 bij Nimeto. Ik ben hier zowat geboren.

Nimeto
Nimeto is een leuke school. Ze vinden het belangrijk dat de school goed schoon is, daar is aandacht en budget voor. Als er een machine kapot is, wordt deze bijvoorbeeld direct vervangen. En als iets echt vervuild is, dan kopen ze meer manuren in bij UW.

Voordat een medewerker hier komt werken, krijg ik informatie over zijn of haar beperking. Die beperkingen verschillen. De een heeft een fysieke beperking, de ander een mentale. Sommigen hebben een zwak IQ en overschatten zichzelf. Je moet mensen op tijd de juiste aandacht geven.

Doseren van informatie 
Dat heb ik echt moeten leren. Zoals het doseren van informatie. Zo zei ik een keer tegen een medewerker met autisme: ‘We gaan eerst schrobben en dan vegen.’ Dat was teveel informatie; de medewerker raakte in de war. Nu benoem ik stap voor stap wat we gaan doen, dat werkt. Ook belangrijk: op tijd complimenten geven en op tijd aansturen.

Bij reguliere schoonmaakbedrijven moet je vooral vierkante meters maken. Alles moet vlugvlug - dat kan hier niet. Maar als mensen de kantjes ervan af lopen, roep ik ze natuurlijk ter verantwoording. Rustig op je strepen gaan staan, dat is het beste. Als ik zelf ongeduldig word, dan werkt het niet.

Goede arbeidskrachten
Al met al zijn het goede arbeidskrachten. En ze kunnen werken! Dat hebben ze ook laten zien in het Stadskantoor van Utrecht dat in oktober 2014 is geopend. Medewerkers van UW maken het hele gebouw schoon – een gigaklus. Dan ben ik trots op mijn mensen.

Ook Nimeto is begaan met de mensen van UW. Ze hebben geduld. Maar, we moeten onze afspraken natuurlijk wel nakomen. Daarom zit ik er bovenop. En ik heb korte lijntjes met Ron, mijn contactpersoon bij Nimeto. We houden een logboek bij – zo weet ik altijd wat de verwachtingen zijn van Nimeto.”

Deel op facebook

Deel op Twitter

Lees ook

"UW komt de afspraken na"

Ron Kalkhoven is Facilitair Manager bij Nimeto en werkt met UW.

Bekijk dit bericht