18 april is het secretaressedagverras jouw collega met een mooi geschenk of boeket van usociaal.nl

Nieuws

“Ons motto: de Universiteit Utrecht is er voor iedereen”

“De Universiteit Utrecht wil een inclusieve en duurzame werkgever zijn. UW is een van de samenwerkingspartners die ons daarbij helpt.” Dit zegt Marileen Reinders. Marileen is projectleider Participatiewet / wet Banenafspraak bij de universiteit. Er werken enige tientallen mensen via UW bij de universiteit. “Ik ben heel tevreden over onze samenwerking.”

In de landelijke wet Banenafspraak (2015) is afgesproken dat grotere werkgevers extra werkplekken bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Omdat de universiteit een grote werkgever is, hebben wij de opdracht om ook veel extra werkplekken te bieden”, aldus Marileen. “Onze doelstelling is 236 fte’s (1 fte is 25,5 uur) voor participatiemedewerkers eind 2021 te realiseren.”

Een van de taken van Marileen en de participatie-ambassadeurs is de afdelingen binnen de universiteit te enthousiasmeren voor het bieden van werkplekken aan participatiemedewerkers. “We geven veel presentaties binnen de universiteit, organiseren webinars, maken filmpjes waarin participatiemedewerkers aan het woord komen. We doen alles om het warme hart van onze collega’s aan te spreken. Dat lukt best goed, want op 1 oktober zaten we op 124,5 fte’s aan extra banen ingevuld door 141 medewerkers. We liggen op koers en er ligt nog een schone taak om de doelstelling voor dit jaar te halen.”

Veel verschillende vacatures

Hoe draagt UW bij aan het halen van de doelen van de universiteit? “We werken al heel lang samen met UW”, vertelt Marileen. “Er gaan nu medewerkers met pensioen die al ruim 40 jaar via UW bij ons werken. Toen de banenafspraak er kwam in 2015 was UW een logische partner voor ons. De universiteit zoekt kandidaten voor veel verschillende soorten vacatures die speciaal voor participatiemedewerkers opengesteld zijn. Denk bijvoorbeeld aan laboratorium-assistent, assistent dierenverzorger, bibliotheek- en archiefmedewerker, onderwijs- en onderzoeksassistent, facilitaire ondersteuner. Wij zetten deze vacatures uit bij onder andere UW en andere partners zoals het WerkgeversServicepunt Midden-Utrecht en BIGA. UW kan kandidaten voorstellen op deze vacatures. Bij het selecteren van kandidaten zijn we heel flexibel: bij de werkzaamheden en werktijden houden we graag rekening met de mogelijkheden van de kandidaat. Ik heb wekelijks contact met Martine van Wageningen van UW, zodat we snel kunnen handelen.”

Jobcoaching door UW

“Als we een geschikte kandidaat voor een functie hebben, starten we altijd met een proefplaatsing gevolgd door een detachering van twee keer een half jaar als opstap”, vertelt Marileen. “De participatiemedewerker is dat jaar in dienst van UW en werkt bij de universiteit. Als het goed verloopt, komt de medewerker aansluitend in dienst bij de universiteit, eerst met tijdelijke arbeidscontracten, daarna mogelijk vast. Het gaat ons echt om duurzaam werk. Belangrijk onderdeel van de samenwerking met UW is de jobcoaching die UW verzorgt voor participatiemedewerkers. Ik heb regelmatig contact met UW-jobcoaches Daphne van den Hof en André van Doorn. Daphne is cruciaal geweest voor het opzetten van het nieuwe project ‘de buitenwachten’. Dat is een team van zes participatiemedewerkers die buiten toezicht houden op het Utrecht Science Park. Zij melden losse stoeptegels, afval, gevaarlijk geparkeerde fietsen, enzovoort, en helpen bezoekers. Daphne is jobcoach voor dit team.”

Er werken ongeveer 20 participatiemedewerkers via UW bij de universiteit. Ongeveer 10 van hen zijn in het afgelopen 1,5 jaar in dienst genomen door de universiteit. Daarnaast werken er 12 medewerkers met een Wsw-dienstverband, zij zijn door UW gedetacheerd.

Gezien en gewaardeerd

Marileen: “We vinden het belangrijk participatiemedewerkers overal bij te betrekken, zodat zij zich gezien en gewaardeerd voelen en onderdeel uitmaken van en zich welkom voelen bij de universiteit als organisatie en werkgever. Medewerkers (inclusief gedetacheerden) kunnen gebruik maken van onder andere ons vitaliteitsprogramma, de sportfaciliteiten en een breed aanbod van interne trainingen. We organiseren koffiemomentjes en webinars om contact te houden. Participatiemedewerkers ontvangen een speciale nieuwsbrief en er staat veel informatie voor participatiemedewerkers en leidinggevenden op intranet. Ons motto is niet voor niets: ‘De Universiteit Utrecht is er voor iedereen.’”