18 april is het secretaressedagverras jouw collega met een mooi geschenk of boeket van usociaal.nl

Nieuws

“Werken met andere talenten”

De term ‘arbeidsbeperking’? Wijkbureaumedewerker Mariëlla Vermond (64) noemt het liever ‘andere talenten’. Mariëlla werkt als servicemedewerker bij wijkbureau Leidsche Rijn en is al ruim 17 jaar via UW gedetacheerd bij de gemeente Utrecht. Ze is ooit begonnen als gastvrouw / servicemedewerker bij wijkbureau Vleuten. 2,5 jaar geleden verhuisde ze met het team van Leidsche Rijn mee naar de locatie op het Brusselplein.

Dienstbaar zijn

Wat Mariëlla vooral leuk vindt aan haar werk is dat ze dienstbaar kan zijn. “Als collega’s mij vragen om bijvoorbeeld iets te printen, dan doe ik dat gelijk. Hiermee ontneem ik hen een stukje werk. Als gastvrouw voor vergaderingen zorg ik dat alles klaar staat.” Ze vertelt: “Als ik mijn collega’s niet had, dan had ik ook geen werk. Je bent dienstbaar aan elkaar.” Ook vindt ze het leuk als er nieuwe medewerkers bijkomen: “Nieuwe collega’s geven een boost. Als ik hen op een mooie manier welkom kan heten, is dat leuk.” (Tekst loopt door onder de foto.)

‘Stressgevoelig’

Mariëlla heeft vanaf haar 24e ‘last’ van stemmingswisselingen en schildklierproblemen. Ze weet inmiddels hoe ze daarmee om moet gaan en ze weet dat ze goed op haar grenzen moet letten. “Soms zit ik helemaal vol prikkels. Dan moet ik beter op mezelf passen. Mijn collega’s zijn dan ook heel lief, die zeggen dan: ‘Mariël, je moet naar huis’.” Ze noemt zichzelf ook wel een ‘stressgevoelig kippie’: “Het helpt om dan te praten met collega’s.”

Volgens Mariëlla is dat de beste aanpassing op het werk: dat je af en toe met een collega kan sparren. “Het is fijn om aan te geven dat mijn emmer vol is en ik daar in gezien word.” Met de locatie is ze dan ook erg blij: “Ik ben blij met mijn werkplek, omdat ik heel erg gewaardeerd word door mijn collega’s en ik mag zijn wie ik ben.”

Voordelen

Het grootste voordeel aan haar beperking vindt ze dat ze mensen echt ziet en ‘anders’ kan zien. “En dat is ook het voordeel van mijn ‘gastvrouwschap’. Maar het kan ook een nadeel zijn, omdat ik het soms mee naar huis neem. Ook als ik heel enthousiast ben, ga ik gauw over mijn grenzen.” Ze is dan ook nog niet van plan om ermee te stoppen en wil onder de mensen blijven: “Als ik de mogelijkheid heb om te blijven werken, dan doe ik dat. Onder de mensen blijven is belangrijk.”

Blijf elkaar zien als mensen

Mariëlla heeft ook nog wel wat adviezen voor collega’s en management: “Wat ik heel belangrijk vind, is dat ze mensen blijven zien als mensen en niet als instrumenten. Heb respect voor mensen, waar ze ook vandaan komen. Je bent een kleurenpallet voor elkaar. Mijn ouders hadden een eigen bedrijf en zeiden: ‘De jongens maken het’. Het is een wisselwerking. Het management moet niet vergeten dat de mensen het werk doen. Blijf hen waarderen.”

(tekst en foto: Joy van den Esschert, gemeente Utrecht)