Bekijk ook onze webshop usociaal.nl!

Nieuws

Bijvriendelijke hanging baskets van UW geven Utrechtse Maliebaan extra allure

Medewerkers van UW plaatsten onlangs in opdracht van ondernemersvereniging Het Fluwelen Handvat bijvriendelijke hanging baskets aan de Maliebaan in Utrecht. “Prachtig zijn de hanging baskets aan de Maliebaan!”, zegt Sterre Hijlkema, projectleider projecten Ondernemersfonds bij ondernemersvereniging Het Fluwelen Handvat.

​Ze kijkt trots naar de fleurige hanging baskets aan de historische lantaarnpalen, die onlangs door ​UW geplaatst werden in opdracht van Het Fluwelen handvat.

De vereniging is een netwerkclub voor ondernemers in het gebied rond de Maliebaan en het Wilhelminapark. Ook vertegenwoordigt Het Fluwelen Handvat het Ondernemersfonds Utrecht voor projecten en initiatieven in dit gebied.  

Klassieke uitstraling

De hanging baskets geven de statige Maliebaan niet alleen extra allure en uitstraling. Ook wil Het Fluwelen Handvat met de hanging baskets en bloembakken in het gebied geh​o​or geven aan de oproep ​tot vergroening en meer bijvriendelijke bloemen en planten in de binnensteden​.

Hijlkema is enthousiast​: “De hanging baskets hebben een mooie klassieke uitstraling​​, die helemaal past bij de Maliebaan. In veel Utrechtse straten hangen nu de hanging baskets met de rood-witte geraniums vanwege 900 jaar Utrecht. Ik vind deze bijvriendelijke variant persoonlijk voller en kleurrijker. ​M​ooi ​is ook ​dat de plastic bakken niet zichtbaar zijn door de weelderige begroeiing rondom – heel aantrekkelijk.​ Op deze manier verbeteren we het milieu en woon- en ondernemersklimaat met een vrij simpele ingreep.​”

​Geen groen licht

De weg naar de hanging baskets was echter allesbehalve simpel. Aanvankelijk gaf de gemeente Utrecht namelijk geen groen licht voor de hanging baskets aan de Maliebaan. ‘”Het gebied dat we bestrijken is officieel geen ‘verzorgingsgebied’ met winkels, waardoor de aanvraag ​in eerste instantie ​werd afgewezen”​, vertelt Hijlkema.

Daar liet de projectleider het niet bij zitten: “Na veel heen en weer​ ​pingpong​en​ met de gemeente​ bleek het toch mogelijk​ om de hanging baskets te plaatsen​. De gemeente neemt nu ook de helft van de kosten voor haar rekening, heel fijn.”

Ook Margret Wessels, ontwikkelcoach bij UW Flora, is blij dat het gelukt is. “Hartstikke leuk natuurlijk, dat we als UW aan deze markante straat in Utrecht hanging baskets mogen plaatsen! Toen we eenmaal met de gemeente op de Maliebaan gingen kijken hoe we de hanging baskets op een verantwoorde manier kunnen plaatsen, was de gemeente gelukkig ook enthousiast.”

Op de voorgrond Sterre Hijlkema en Margret Wessels. Daarachter Peter Korporaal en Jozef Moors die de hanging baskets onderhouden. (Foto Norbert Waalboer fotografie)

Historische lantaarnpalen

​Wel moeten de hanging baskets aan ‘een longlist van voorwaarden’ voldoen. ​”Zo mogen ze natuurlijk n​i​et ​het zicht​ ​op de verkeersborden​ belemmeren​ en ​mogen mensen en voertuigen zich er vanzelfsprekend niet aan kunnen stoten”, legt Hijlkema uit. ​”Ook moeten de hanging baskets op een speciale manier aan de ​historische​ lantaarnpalen bevestigd worden.”

Daarnaast was de exacte locatie even zoeken. “Onder de grote bomen aan de Maliebaan komen de hanging baskets minder tot hun recht”, vertelt Wessels. “Ook daarom zijn de hanging baskets nu geplaatst aan de lantaarnpalen aan de parallelwegen van de Maliebaan.”

Bewateren en snoeien

UW stelde ​​in opdracht van Het Fluwelen Handvat de hanging bas​k​ets samen​ binnen de vastgestelde kaders van de gemeente Utrecht. Ook gaan twee vaste medewerkers van UW – Peter en Jozef – de hanging baskets aan de Maliebaan ​verzorgen.​

“Deze bijvriendelijke hanging baskets hebben iets meer verzorging nodig dan de variant met de rood-witte geraniums”, vertelt Wessels. “Helemaal tijdens warme dagen gaan we extra langs om ervoor te zorgen dat de hanging baskets niet uitdrogen. Onze medewerkers doen dat graag, de hanging baskets zijn echt hun troetelkindjes.”

Zodra de hanging bas​k​ets eind v​a​n​ ​de zomer uitge​b​loeid zijn, worden ze ​ook ​weer ​door UW ​verwijderd. Volgend jaar weer? ​Hijlkema lacht​:​ “Als het aan ons ligt wel! De Maliebaan gaat helemaal op de schop binnenkort, dus we moeten wel even kijken hoe het loopt. Deze zomer en nazomer kunnen bewoners, bezoekers en ondernemers in ieder geval genieten van de fleurige hanging baskets aan de Maliebaan.” Hang in there!