Bekijk ook onze webshop usociaal.nl!

Nieuws

BikeFlip en UW werken samen aan uitvoering 1.000 fietsdeals in Utrecht

1.000 fietsen voor 1.000 volwassen Utrechters met een U-pas: BikeFlip en UW gaan er samen voor zorgen dat deze 1.000 fietsdeals in een jaar tijd gerealiseerd worden. Dit hebben we afgesproken met de gemeente Utrecht. Het gaat om volledig opgeknapte fietsen, met een extra hangslot en een jaar lang gratis reparaties. Een fiets kost 30 euro. Daarmee is een goede fiets ook haalbaar voor Utrechters met een kleinere beurs.

De fietsen komen op diverse manieren binnen, onder andere via donaties en inzamelacties. Het opknappen van de fietsen gebeurt in de werkplaats van BikeFlip door mensen die het fietsenvak leren in de praktijk. Een leermeester begeleidt hen daarin. Na hun praktijkopleiding worden zij geholpen bij het vinden van een baan in de tweewielerbranche. Ook in deze sector is veel vraag naar technisch geschoolde medewerkers.

De fietsdeals bestaan sinds april 2021 en zijn een groot succes: al meer dan 1.500 Utrechters zijn op deze manier voorzien van een goede fiets. Met ingang van 1 februari 2023 werkt BikeFlip samen met UW bij de uitvoering van de fietsdeals. Paul Remie en Casparis Beyer, eigenaren van BikeFlip, zijn blij met deze samenwerking: “BikeFlip is een jong bedrijf en wij kunnen leren van de ervaring van UW met sociaal ondernemerschap. Daarnaast komen mensen via UW werken in onze werkplaats om het vak te leren. Waar we ook heel blij mee zijn is de ruimte op de UW-locatie in Lunetten, waar we een deel van onze voorraad fietsen binnen kunnen stallen.”

Fantastisch product

“Vanuit meerdere perspectieven is de fietsdeal een fantastisch product”, aldus Stef Visser, alliantiemanager bij UW. “Met een fiets zijn mensen mobieler en is het makkelijker om mee te doen in de samenleving. Fietsen is ook gewoon gezond. Hergebruik van fietsen past bovendien bij een circulaire economie. En de fietsdeal biedt een kans aan Utrechters op zoek naar werk om een vak te leren en zo te werken aan hun toekomst. Toen de gemeente ons uitnodigde om een vervolg te geven aan de fietsdeals, hadden we dan ook weinig bedenktijd nodig.”

Volwassenen met een U-pas kunnen zich aanmelden voor een fietsdeal door een mail te sturen naar info@heelutrechtfietst.nl. Zij worden dan uitgenodigd voor een afspraak.

Naast BikeFlip, UW en gemeente Utrecht zijn ook Sport Utrecht, Fietsersbond en Project O betrokken bij de fietsdeals. Zij werken samen onder de naam Heel Utrecht Fietst. We zijn in gesprek met nog meer organisaties om nog intensiever dan nu samen te werken aan een vitaal, sociaal, circulair en fietsvriendelijk Utrecht.

(Foto Norbert Waalboer Fotografie)