Bekijk ook onze webshop usociaal.nl!

Nieuws

Eerste door UW afgebouwde tiny house geopend door staatssecretaris Maarten van Ooijen

Het eerste door UW afgebouwde tiny house is op 6 oktober geopend in Utrecht. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) overhandigde de sleutel aan Daniël, de eerste bewoner van deze Tuinkamer met Aandacht. Ook Utrechts wethouder Jeugdzorg Dennis de Vries was bij de opening aanwezig.

Daniël is net 18 geworden en stroomt daarom uit de jeugdzorg. Maar helemaal op eigen benen staan is nog wat lastig. Daarom is een plek zoals deze Tuinkamer met Aandacht ideaal. Zo kan hij wel op zichzelf wonen, maar heeft hij hulp in de buurt indien nodig. De woning van Daniël staat namelijk naast de woonboot van Inge en Peter van gezinshuis ‘Niet zonder Lola’. Zij bieden Daniël de aandacht en steun die hij nodig heeft nu hij op eigen benen staat. “We willen de kinderen van ons gezinshuis niet zomaar loslaten als ze 18 worden. Maar waar kunnen ze naartoe? De Tuinkamer met Aandacht is niet alleen voor Daniël een cadeau, maar zeker ook voor ons!” aldus gezinshuisouder Inge bij de opening.

Stichting Kamers met Aandacht koppelt particuliere kamerverhuurders aan jongeren die bijvoorbeeld de jeugdzorg verlaten als ze 18 worden. De verhuurder biedt naast woonruimte de jongere een steuntje in de rug. Bijvoorbeeld door samen de dag door te nemen of te helpen met praktische zaken rond werk of opleiding. Kamers met Aandacht werft al een aantal jaar kamers in Utrecht bij particulieren in huis. “Een aantal geïnteresseerden uitten de afgelopen jaren twijfels vanwege de inbreuk op hun privacy als een jongere bij hen in huis kwam, maar boden wel hun tuin aan”, vertelt Bianca van der Neut, directeur van Kamers met Aandacht (midden op de foto rechtsboven). “Zo ontstond het idee om tiny houses te plaatsen bij kamerverhuurders die dat willen en er ruimte voor hebben. Zo heeft zowel de jongere als de verhuurder meer privacy. Geen gewone Kamer met Aandacht, maar een Tuinkamer met Aandacht.”

Op maat gemaakt door medewerkers UW

Het gehele interieur van deze eerste ‘Tuinkamer’ is op maat gemaakt en geplaatst door medewerkers van UW: kastenwand, keukenblok, badkamer met douche, wastafel, toilet en warmwaterboiler, alles wat nodig is om er fijn en veilig te kunnen wonen. Kamers met Aandacht heeft afspraken gemaakt met UW over de afbouw van de eerste vijf tiny houses. Met deze mooie opdracht kunnen we bij UW nog meer mensen opleiden in de techniek. Als dit idee aanslaat in Nederland volgen er mogelijk meer tiny houses.

Ook de Utrechtse wethouder Jeugdzorg Dennis de Vries is blij met deze eerste Tuinkamer met Aandacht in Utrecht. “De jongeren die nu uit de jeugdzorg komen vallen vaak in een gat. Helemaal op eigen benen staan is een nog net te grote stap, maar vaak zijn er weinig andere mogelijkheden. Ik ben dan ook blij dat we als gemeente kunnen helpen om die stap te overbruggen met zo’n mooie oplossing. Nu kunnen jongeren zo goed als helemaal op eigen benen staan, maar is er altijd hulp beschikbaar als die nodig is.” Je mag niet zomaar een tiny house in je tuin plaatsen, daar is een vergunning voor nodig. De gemeente Utrecht heeft besloten om in een pilot twee vergunningen voor tiny houses te verlenen binnen de mantelzorgwetgeving. Kamers met Aandacht is nog op zoek naar eigenaren van een grote tuin waar het tweede tuinhuis geplaatst kan worden.

Sterke samenwerking  

Volgens Bianca van der Neut waren de tiny houses er niet geweest zonder het vertrouwen en – financiële – steun van een aantal belangrijke partijen. De woonunits worden in samenwerking met UW afgebouwd door (jong)volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in het kader van werkleertrajecten. Naast Kansfonds, FNO en Stichting DOEN hebben WHAM fonds, Elise Mathilde Fonds, Janivo Stichting en Stichting Het R.C. Maagdenhuis een financiële bijdrage geleverd. OZIO zonnepanelen, Gamma Utrecht Maarssen, KitchenettesDirect, Respekta Duitsland, EQUANS, Technische Unie, IKEA en Nefit Bosch hebben een materiële bijdrage geleverd aan dit project. Wethouder Dennis de Vries onthulde het sponsorbord tijdens de opening.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen, Kamers met Aandacht-directeur Bianca van der Neut en Utrechts wethouder Dennis de Vries

(Foto’s: Norbert Waalboer Fotografie)