Bekijk ook onze webshop usociaal.nl!

Nieuws

“Gert doet het geweldig bij Spotta”

Gert Welmers is sinds 1 april in dienst bij Spotta. Gert maakt beschadigde europallets weer bruikbaar. Hij is er via UW begonnen op een zogenaamd voortraject voor een ontwikkelbaan. “Dat beviel zo goed dat we hem daarna direct in dienst hebben genomen”, vertelt Martin Crezee, locatiemanager Utrecht bij Spotta. Gert is heel blij met zijn baan: “Ik ben al bijna vier jaar bezig om vast werk te vinden en nu is dat gelukt.”

Spotta stelt folderpakketten samen. Bedrijven leveren hun folders aan op pallets, Spotta maakt er op sorteermachines pakketten van, daarna verspreiden bezorgbedrijven de folderpakketten huis-aan-huis. “Tijdens een doorsnee week verwerken we tientallen miljoenen folders op onze locatie in Utrecht”, vertelt Martin Crezee. Spotta heeft ook vestigingen in Eindhoven en Meppel.

“Voor de aan- en afvoer van de folders worden twee soorten houten pallets gebruikt”, aldus Martin, “wegwerppallets en europallets. Op een europallet zit 10 euro statiegeld. Daarom laten we beschadigde europallets herstellen. Dat doet Gert bij ons. Hij doet kleine reparaties: uitstekende spijkers verwijderen, kapotte planken maken, blokken vervangen, dat soort werk. Daarna zijn de pallets weer gebruiksklaar. Hij heeft zijn eigen werkplek, die hij zelf heeft ingericht. Gert is bij ons begonnen op een proefplaatsing via UW. Dat beviel zo goed dat we hem daarna direct zelf in dienst hebben genomen. Hij hoort er helemaal bij.” (Tekst loopt door onder de foto.)

Op de werkplek van Gert bij Spotta, van links naar rechts: Han Boonen, Jolie van Beek, Gert Welmers en Marijn Gelderloos (foto Norbert Waalboer Fotografie)

Ontwikkelbaan

“Gert is door de gemeente bij UW aangemeld voor een ontwikkelbaan”, licht UW-accountmanager Marijn Gelderloos toe. “Han Boonen werd zijn consulent bij UW. Een ontwikkelbaan begint met een voortraject. Als dat goed gaat, kan de medewerker bij UW in dienst komen en bijvoorbeeld gedetacheerd worden. We hebben met Spotta gesproken over een passend takenpakket voor Gert. Gert is direct door Spotta in dienst genomen na zijn proefplaatsing, hartstikke goed natuurlijk. UW-jobcoach Jolie van Beek begeleidt Gert nog een tijdje.”

Ook een kracht

Martin: “Als Spotta willen we graag ook een maatschappelijke bijdrage leveren. Als we mensen nodig hebben, kijken we of het werk gedaan kan worden door iemand met een arbeidsbeperking. Want elke beperking is ook een kracht.”

Tijdens een bezoekje op zijn werkplek vragen we aan Gert wat hij het leukste aan zijn werk vindt. “De vrijheid”, zegt Gert direct, “ik kan mijn werk zelf invullen. En ook het sociale. Als ik vragen heb, staat iedereen klaar voor me.” En waar ben je het meest trots op? “Dat ik dit gepresteerd heb. Ik ben al bijna vier jaar bezig om vast werk te vinden en nu is dat gelukt. Daar ben ik heel blij mee.”

“We hebben een voorraad van 700 beschadigde pallets”, vertelt Martin tenslotte. “We hebben aan UW gevraagd om iemand die Gert kan ondersteunen. Ik ben heel tevreden over de samenwerking met UW. En Gert doet het geweldig bij Spotta, daar krijg ik energie van.”