Bekijk ook onze webshop usociaal.nl!

Nieuws

Samen maken wij werk van de circulaire economie in Utrecht

Tijdens de Week van de Circulaire Economie (7 t/m 12 februari) hebben wij vier van onze circulaire partners in het zonnetje gezet: GroenCollect, Rebottled, Buurjongens en ARGO360. Samen met deze bedrijven koppelen wij onze inzet voor een circulaire economie in Utrecht aan duurzaam werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

GroenCollect

GroenCollect haalt restproducten op bij met name horecabedrijven, bijvoorbeeld koffiedroes, overgebleven groente en fruit, en overig keukenafval. Deze restproducten worden geleverd aan bedrijven die het verwerken in nieuwe producten. GroenCollect zamelt ook lege plastic fusten in bij de horeca voor verwerking in andere producten. Het inzamelen gebeurt met elektrische wagens. De UW-locatie Nieuwe Houtenseweg is de thuisbasis van de Utrechtse vestiging van GroenCollect.

Rebottled

De factory van Rebottled is al een aantal jaren gevestigd in een productieruimte bij UW. Rebottled zamelt lege wijnflessen in bij cafés en restaurants. Van deze flessen maken wij nieuwe producten, zoals  drinkglazen, lampen en waterflesjes. Je kunt de producten kopen bij onder andere de Bijenkorf, cadeauwinkels en in de webshop van Rebottled. Mensen met een leerwerktraject bij UW leren diverse werkzaamheden in de factory, zoals snijden, polijsten, afwerken en verzendklaar maken in cadeauverpakking.

Buurjongens

Buurjongens maakt allerlei soorten en maten bijzondere houten schuttingen, banken en bloembakken. Hun producten zijn geschikt voor tuinen, (horeca)terrassen, balkons, gevels, pleinen, enzovoort. Deels verwerken ze gebruikt hout in hun producten, dat hiermee een nieuwe bestemming krijgt. Met hun producten wil Buurjongens de woonomgeving groener en plezieriger maken, en biodiversiteit bevorderen. De werkplaats van Buurjongens is gehuisvest op de UW-locatie Nieuwe Houtenseweg. UW-medewerkers Walter en Samed maken de houten producten op maat.

ARGO360

ARGO360 voert verouderde en overtollige IT-apparatuur af bij bedrijven, verwijdert de data en zorgt voor volledige recycling van alle apparaten op een veilige en ecologisch verantwoorde wijze. Ook refurbisht ARGO360 apparaten om ze een tweede leven te geven. Het werk wordt uitgevoerd door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder begeleiding van ARGO360 en UW leren zij de benodigde vaardigheden en technieken en doen zij werkervaring op. Doel is doorstroom naar een reguliere baan in de IT.

Nieuw is het ‘Bring Back E-waste’-programma van ARGO360. Het bedrijf haalt in ontwikkelingslanden gedumpte apparaten naar Nederland en recyclet de apparatuur hier op een verantwoorde manier.

In april 2021 hebben de Utrechtse wethouders Linda Voortman en Klaas Verschuure het startschot gegeven voor onze samenwerking. Bekijk het filmpje dat toen is gemaakt en leer meer over de bijzondere samenwerking tussen de gemeente Utrecht, ARGO360 en UW.