Bekijk ook onze webshop usociaal.nl!

Nieuws

Staatssecretaris Dennis Wiersma (SZW) brengt werkbezoek aan UW: “Zo zorgen we er voor dat iedereen mee kan doen”

Staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is op werkbezoek geweest bij UW. De staatssecretaris is bijgepraat over de rol van UW als het sociaal ontwikkelbedrijf van Utrecht. Op onze locatie Niels Bohrweg heeft hij een aantal afdelingen bezocht, met medewerkers gesproken en meegewerkt: “Normaal haal ik bonbons graag úit het zakje, maar gisteren moest ik ze er juist ín doen!”

Voorafgaand aan het bezoek aan de afdelingen wordt staatssecretaris Wiersma (midden op de foto, o.a. verantwoordelijk voor de Participatiewet en de Wsw) bijgepraat over de rol van UW als het sociaal ontwikkelbedrijf van Utrecht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij UW (en bij samenwerkingspartners in bijvoorbeeld de ICT) kunnen kandidaten werkervaring opdoen in verschillende werksoorten, trainingen en opleidingen volgen, om met coaching op maat de volgende stap te zetten op de arbeidsmarkt. Rechts op de foto André van Schie, voorzitter van de Raad van Commissarissen van UW, rechts naast de staatssecretaris zit UW-directeur Gertjan Stoker.

Op bezoek bij de afdeling Metaal, waar Frank werkt aan een besteklade. Kandidaten kunnen hun lasdiploma halen bij UW en werkervaring opdoen met verschillende metaalbewerkingstechnieken. Daarna krijgen zij een contract bij bedrijven met wie wij samenwerken. Bedrijven besteden ook werk uit aan UW, zodat wij mensen kunnen opleiden in het metaalvak. Rechts Arjan Vos, bedrijfsleider Productie bij UW.

Frank laat het product zien dat hij aan het maken is. Metaal-medewerkers maken onder andere stalen wandmeubels, fietsenrekken, diverse lampen en assembleren onder meer fietsen, carriers voor zonnepanelen en racesimulatoren. Hiermee doen zij werkervaring op met verschillende technieken. Er is veel behoefte aan technisch geschoold personeel in de metaal.

Dennis Wiersma, werkleider Peter de Visser en UW-directeur Gertjan Stoker praten met Sharona over haar werk bij de afdeling Verpakken.

Staatssecretaris Wiersma op zijn sociale media: “Normaal haal ik bonbons graag úit het zakje, maar gisteren moest ik ze er juist ín doen! Ik mocht meelopen met Sharona bij UW in Utrecht.” Onder begeleiding van Sharona pakt de staatssecretaris een zakjes chocolade in, dagelijks werk voor Sharona en haar collega’s. UW heeft in juni 2021 het FSSC 22000-certificaat (voedselveiligheid) behaald. Daarmee mogen wij open-voedselproducten verwerken.

Staatssecretaris Wiersma in gesprek met Chris (links) en Siham (rechts van de staatssecretaris) van de catering. Samen met The Colour Kitchen is UW in mei 2021 een leerwerkbedrijf catering / horeca gestart op de UW-locatie op Lage Weide. In een leerwerkprogramma van ongeveer een jaar worden kandidaten opgeleid voor banen in de catering / horeca. Rechts op de foto manager Arbeidsontwikkeling Michelle Jongebloet.

Wilco de Lange vertelt over zijn werk als consulent. Coaching van kandidaten is altijd maatwerk. Een kandidaat kan soms het meest gebaat zijn bij het opdoen van werkervaring bij UW om een volgende stap op de arbeidsmarkt te kunnen zetten. Soms kan een kandidaat die volgende stap al snel zetten. UW werkt samen met veel bedrijven in stad en regio Utrecht om geschikte werkplekken te bieden aan kandidaten.

De staatssecretaris: “Ik sprak gister ook nog andere mensen die na hulp van UW nu aan de slag zijn met een nieuwe opleiding of baan. Van bonbons tot aan de catering of het lassen van bestekbakken. Zo zorgen we er voor dat iedereen mee kan doen. En met grote personeelstekorten op heel veel plekken is dat ook precies wat nu nodig is.”

De laatste tijd is er in de politiek weer meer aandacht voor de belangrijke rol die participatiebedrijven als UW spelen in het bieden van passend werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de kans om zich te ontwikkelen. We waren daarom blij met de belangstelling van de staatssecretaris en met de gelegenheid om onze rol in de praktijk te kunnen laten zien. In de gesprekken met staatssecretaris Wiersma hebben we benadrukt dat wij samen met onze partners breed inzetbaar zijn voor werkzoekenden om de stap naar betaald werk te zetten. Maak goed gebruik van ons!

(Fotografie: Herbert Wiggerman)