Bekijk ook onze webshop usociaal.nl!

Nieuws

“Stagebegeleiding bij UW is erg fijn, iedereen wil me helpen”

Tijdens zijn stage bij UW Metaal heeft Martijn Coenen (23) een product gemaakt dat hij zelf heeft ontworpen: een serveerkar met losse, stapelbare plateaus. “Het idee was om een mooie serveerkar te maken die je met broodjes, koffie en dergelijke achter kunt laten in lokalen. Het is ook mogelijk om vanaf de serveerkar losse plateaus met producten neer te zetten en te stapelen.” Martijn studeert Industrieel Product Ontwerpen aan de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). 

Hoe ben je bij UW gekomen voor je hbo-stage?

“In mijn tweede studiejaar bij de HAN heb ik in opdracht van de Compass Group het ontwerp gemaakt voor een serveerkar met losse, stapelbare plateaus. De Compass Group verzorgt de catering op meerdere hogescholen, ook op de HAN. Zij waren heel tevreden over mijn ontwerp en wilden een prototype laten maken. Via Pantar (het sociale werkbedrijf van Amsterdam) zijn zij bij de metaalafdeling van UW terechtgekomen. Toen ik dat hoorde, heb ik contact opgenomen met UW. Ik heb gevraagd of ik stage kon lopen bij UW, zodat ik zelf het prototype kon maken. Echt win-win dus: ik een mooie stage voor mijn derde jaar, UW iemand om de serveerkar te maken. Mijn stage loopt nog tot 20 januari 2022.” (Tekst loopt door onder de foto.)

Hoe heb je het maken van de serveerkar aangepakt?

“Ik ben begonnen met het maken van een materiaallijst voor de inkoop. Ik heb zelf de metalen kokers gezaagd, gaten geboord, bouten en moeren verzinkt. De onderdelen heb ik met koppelstukken in elkaar gezet. Medewerkers van de afdeling hebben me waar nodig geholpen. Lassen kan ik helaas niet zelf. Op de HAN heb ik vooral met hout gewerkt, maar ook wel lessen metaalbewerking gehad. De houtsoort van de plateaus is berken triplex. Dit heb ik geschuurd en daarna gelakt met parketlak zodat het waterdicht is. De volledige kar is zelfstandig door mij gemaakt.”

Hoe is je stagebegeleiding bij UW?

“Erg fijn, iedereen wil me helpen. Hennie Dessé is mijn stagebegeleider. Als ik een vraag heb, kan ik mooi gebruik maken van alle kennis van mijn collega’s.”

Hoe gaat het nu verder met je serveerkar?

“Het prototype presenteer ik aan de opdrachtgever en aan Pantar. Als het aanslaat is het de bedoeling dat er nog een aantal exemplaren gemaakt wordt. Het idee was om een mooie serveerkar te maken die je met broodjes, koffie en dergelijke achter kunt laten in lokalen. En het is ook mogelijk om vanaf de serveerkar losse plateaus met producten neer te zetten en eventueel te stapelen. Als het echt een succes is, worden er misschien wel tientallen serveerkarren gemaakt voor alle locaties van mijn opdrachtgever. Dat zou geweldig zijn.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Eerst mijn studie afmaken, na dit studiejaar moet ik nog een jaar. Misschien wil ik daarna doorstuderen of ik ga in een bedrijf aan de slag. Ik zou ook graag voor mezelf willen werken, dan is het wel goed om eerst meer ervaring op te doen in een bedrijf.”