Bekijk ook onze webshop usociaal.nl!

Nieuws

‘Utrecht trapt af’: een unieke samenwerking om meer Utrechters aan werk te helpen

Met ‘Utrecht trapt af’ is op 6 juni in het stadion van FC Utrecht een uniek initiatief gestart. Een grote groep Utrechtse sociale ondernemers, opleiders, het reguliere bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen (verenigd in de Utrechtse Inclusie Coalitie) gaan samen zoveel mogelijk Utrechters aan een passende baan of opleiding helpen. De aftrap vond op 6 juni plaats met een koplopergroep van meer dan 30 inwoners die op zoek zijn naar werk.

In Stadion Galgenwaard werden de deelnemers ontvangen in het spelershome. Daarna heette clubman Robert Junier, manager participatie bij FC Utrecht, op de hoofdtribune iedereen van harte welkom. Robert vertelde dat FC Utrecht graag meedoet, omdat de club zich ook inzet voor inwoners op het sociale vlak en verbindend wil zijn: “Als Utrechters hebben we meer overeenkomsten dan verschillen. Laten we er samen iets moois van maken.”

Michelle Jongebloet, manager Arbeidsontwikkeling bij UW, vertelde daarna dat FC Utrecht niet alleen een club is, maar ook een bedrijf met veel verschillende soorten werk: “De komende weken kan iedereen hier aan de slag om daarna de volgende stap naar werk te zetten. Ik ben superblij en trots dat jullie hier nu zijn.”

Na dit warme welkom kreeg iedereen een eerste gesprek met een medewerker van UW en een rondleiding door het stadion, met onder andere een kijkje in de skyboxen, de perskamer en de kleedkamers van de spelers.

Het programma

Alle deelnemers gaan zes tot acht weken bij FC Utrecht kennismaken met verschillende soorten werk, van horeca tot onderhoud in het stadion, van schoonmaak tot werk in de fanshop. Sociaal begeleiders van UW zijn dagelijks bij FC Utrecht voor ondersteuning.

Het programma is gericht op het ontdekken waar deelnemers goed in zijn, wat zij leuk vinden en waar leerkansen liggen. Na zes tot acht weken krijgt elke deelnemer een onderbouwd advies over wat de beste vervolgstap is op weg naar werk. Door de samenwerking in de Utrechtse Inclusie Coalitie is er aansluitend voor iedereen wel een passende (leer)werkplek bij een van de aangesloten – sociale – ondernemingen. Dat is het unieke van deze nieuwe werkwijze.

Een van de initiatiefnemers van de coalitie en kwartiermaker Bartel Geleijnse is blij dat de aftrap heeft plaatsgevonden: “Ik ben trots op alle organisaties die zich al verbonden hebben aan de Utrecht Inclusie Coalitie. Samen maken we werk voor ongekend talent in Utrecht.”

Utrechtse Inclusie Coalitie

‘Utrecht trapt af’ is een initiatief van de Utrechtse Inclusie Coalitie. Naast FC Utrecht, UW en de Gemeente Utrecht maken ook U-stal, The Colour Kitchen, Maximus Brouwerij, Compass Group, Specialisterren, Vebego, I-did, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en PWC deel uit van de coalitie. De City Deal Impact Ondernemen heeft de Utrechtse Inclusie Coalitie als speerpuntproject benoemd en volgt de ontwikkelingen op de voet. De ervaringen en resultaten worden via hen landelijk gedeeld.

Foto’s: Norbert Waalboer Fotografie