Bekijk ook onze webshop usociaal.nl!

Nieuws

UW-medewerker Leon maakt filmpjes over zijn leven met autisme

Leon is in dienst van UW en is gedetacheerd als facilitair medewerker bij het Utrechtse bedrijf Brandwacht en Meijer. Leon heeft een bijzondere hobby: hij heeft een YouTube-kanaal waarvoor hij filmpjes maakt over zijn leven met autisme. Zijn kanaal heet Leon Leeft.

Hoe is je YouTube-kanaal ontstaan? 

Leon: “Ik zocht een hardloopmaatje via vrijwilligersorganisatie Handjehelpen. Een hardloopmaatje was helaas niet beschikbaar. Wel was vrijwilliger Marcus beschikbaar om samen films te maken. Marcus werkt als filmmaker en wilde in de voor hem rustige coronaperiode in 2020 als vrijwilliger zijn kennis inzetten. Ik dacht al langer na over een YouTube-kanaal. Zo is de samenwerking tussen Marcus en mij ontstaan.”

Je kanaal heeft als thema autisme. Waarom?

“Ik heb zelf autisme. Het is leuk om mensen te vertellen over autisme. Ik hoop dat mensen hierdoor meer begrip krijgen voor autisme.”

Hoe komt een filmpje tot stand?

“Het onderwerp van een filmpje bedenken Marcus en ik samen. Marcus maakt daarna een script met daarin de verhaallijn van de film en de vragen die ik stel aan mensen die ik interview in de filmpjes. Marcus regelt de apparatuur, waaronder een drone met camera, zoekt een filmlocatie uit en geeft mij aanwijzingen tijdens het filmen.”

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt doordat je het YouTube-kanaal hebt?

“Ik ben door presentatrice Dionne Stax geïnterviewd over vloggen met autisme voor haar programma Stax & Toine op Radio 1. En er heeft een stukje over mijn kanaal op de website van RTV Utrecht gestaan.”

Wat is je doel met je filmpjes?

“Meer begrip voor autisme. En ik wil graag 1.000 abonnees voor mijn kanaal, zodat er advertenties geplaatst kunnen worden. Het zou leuk zijn als ik er ook nog wat geld mee kan verdienen. Dit heb ik nog niet bereikt. Wat ik al wel heb bereikt is dat ik beter heb leren luisteren door het houden van de interviews in de filmpjes. Zelf niet teveel praten, maar een vraag stellen en dan goed luisteren naar wat de ander te vertellen heeft. Ik heb mijn vriend Bert geïnterviewd en heb hem daardoor veel beter leren kennen.”

Je kunt de filmpjes van Leon bekijken op zijn YouTube-kanaal Leon Leeft. Vind je de filmpjes leuk? Abonneer je dan op zijn kanaal! Je doet Leon er een groot plezier mee.

De foto van Leon is gemaakt door Marcus van Belkum.