UW-medewerkers gedetacheerd bij ReShare: “We hebben altijd schik met elkaar”
ReShare, onderdeel van het Leger des Heils, zamelt dagelijks gebruikte kleding en ander textiel in. Op dit moment werken vijf UW’ers bij ReShare Utrecht, zij zijn er gedetacheerd. In dit interview vertellen UW’ers Bas, Roland en Jeroen, en Pieter van ReShare, meer over hun werk.
Kunnen jullie iets vertellen over jullie werk bij ReShare? Wat vinden jullie het leukst?
Bas: “Ik ben bijrijder sinds juni. We gaan met de bus de kledingbakken langs, maken de bakken open en halen de zakken met kleding eruit. Die gooien we achter in onze bus. Het leukste vind ik de vrijheid die we hebben en de gezelligheid. Ik werk al 20 jaar bij UW. Hiervoor ben ik onder andere gedetacheerd geweest bij Jumbo Supermarkten.”
Roland: “Ik ben chauffeur en haal ook de zakken uit de bakken. Als de auto vol is, gaan we de zakken lossen in containers bij ReShare. Je bent de hele dag onderweg en je ziet nog eens wat, dat vind ik leuk. En we hebben altijd schik met elkaar. Ik heb als chauffeur zeecontainers vervoerd. Nadat ik drie jaar thuis ben geweest, heb ik gesolliciteerd op een vacature bij ReShare. Sinds februari ben ik in dienst van UW en werk ik hier.”
Jeroen: “Ik ben meestal bijrijder, maar doe ook chauffeurswerk. Het leukste vind ik de collega’s en dat je op verschillende plekken komt. In het begin moet ik altijd wennen aan nieuwe mensen, met dit clubje ging het snel goed. Ik wil hier graag blijven. Hiervoor heb ik ongeveer 13 jaar bij UW Groen gewerkt.”
Pieter: “Wij halen gebruikte kleding op in ongeveer 15 plaatsen in de provincie Utrecht, onder andere in Nieuwegein, Woerden, Wijk bij Duurstede, Benschop, Rhenen en Montfoort. In sommige plaatsen wel drie keer per week. Dat doen we met een groepje van zeven mensen, ik werk zelf ook mee. Gemiddeld halen we 9.000 kilo per dag op. Dat hebben de jongens twee keer in hun handen: een keer tillen ze de zakken in de bus, daarna in de verzamelcontainers bij ReShare. Je bent de hele dag aan het sporten. Het sorteren van de ingezamelde kleding gebeurt in Oosterhout en Deventer. De beste kleding, dat is een heel klein deel van het totaal, verkopen we in winkels van het Leger des Heils of geven we aan mensen die tijdelijk in onze opvang komen wonen. Ook geven we kleding weg als er ergens een ramp is gebeurd. Het overgrote deel gaat naar het buitenland en wordt daar hergebruikt als kleding of in de vezelindustrie.”
Jeroen: “Mensen gooien minder weg, omdat alles duurder wordt, dat merk je wel.”
Roland: “Je vindt soms rare dingen in de bakken, zoals lampen, sturen, knuffels.”
In oktober is ReShare overgestapt naar elektrische auto’s. Hoe bevalt dat?
Roland: “Vooral in steden is het elektrisch rijden heel prettig, het geeft rust. Ik had niet eerder in een elektrische auto gereden.”
Jeroen: “Ik heb vandaag voor het eerst in een elektrische auto gereden, dat ging wel goed. Ik heb een opfriscursus autorijden gehad, omdat ik zelf geen auto heb. Een beetje snelwegervaring is wel nuttig.”
Pieter: “Het Leger des Heils gaat helemaal over naar elektrisch rijden. Dat is ook afgesproken in contracten die we hebben afgesloten met gemeenten. Omdat het bereik van deze auto’s veel minder is, moeten we ons werk anders plannen dan we gewend waren. Twee keer per dag naar Rhenen met een elektrische auto lukt net.”
Pieter: “Ik zeg altijd: het belangrijkste is dat we met plezier met elkaar werken. Met de mensen van UW klikt het gewoon. Ook de samenwerking met UW vind ik erg prettig. Carola, de consulent van de jongens, gaat heel fijn met ze om, ze wil er echt zijn voor de mensen.”
Naast Bas, Roland en Jeroen werken ook UW’ers Jordy en Kbrab bij ReShare.
Van links naar rechts: Roland, Jeroen, Pieter en Bas voor een van de nieuwe elektrische bussen van ReShare.