"Ik ben echt tevreden over wat ik bij UW gedaan heb"

Basel (27) heeft gewerkt op een werkervaringsplek bij de afdeling Financiën van UW. Dat verliep zo goed dat hij begin juni aan de slag kon op de financiële afdeling van The Colour Kitchen. Basel is 2,5 jaar geleden gevlucht uit Syrië.

Hoe ben je bij UW gekomen?

"De gemeente heeft mij aangemeld om werk te vinden. Ik heb accountancy geleerd in Syrië en daar ook gewerkt als boekhouder. Toen ik in het leger moest ben ik gevlucht. Ik heb al veel van Nederland gezien, want ik heb in zes AZC’s gezeten. Ik heb nu een verblijfstatus en woon in Tolsteeg."

Je Nederlands is heel goed!

"De taal leren is heel belangrijk. Ik heb een taalcursus gevolgd en heb ook daarnaast veel gedaan aan taal. Op de computer, op internet, veel lezen en luisteren. Als je verder wilt komen, moet je de taal kennen."

Hoe is het verder gegaan bij UW?

"Ik heb eerst een gesprek gehad met mijn consulent Ahmed Haireche (van UW-project Maatwerk) en heb hem mijn situatie verteld. Daarna kreeg ik via Ahmed een afspraak met Gertjan Stoker (manager Financiën en Informatie) en ben ik begonnen op een werkervaringsplek bij de financiële administratie van UW. Dat was voor vier dagen per week. Een dag per week doe ik als boekhouder vrijwilligerswerk bij LiveBuild in Utrecht. Zij helpen Kameroen door bijvoorbeeld koffie te importeren."

Wat heb je gedaan op de financiële administratie?

"Vooral werk op de crediteurenadministratie. Dus alles wat met inkomende facturen te maken heeft: scannen, controleren en registreren in het financiële systeem van UW. Ik ben ingewerkt door mijn collega, die na drie dagen op vakantie ging. Toen stond ik er alleen voor!” zegt hij lachend. “Dat ging prima, mijn ervaring in Syrië hielp mij wel. En ik kon vragen stellen aan andere collega’s."

En nu werk je bij The Colour Kitchen.

"Ja, via Ahmed kreeg ik een sollicitatiegesprek met de financieel manager van The Colour Kitchen. Dat ging goed en ik mocht er beginnen op een proefplaatsing van een maand. Als dat goed gaat krijg ik een contract voor een half jaar. Ik ben er heel blij mee. Ik ben echt tevreden over wat ik hier gedaan heb, UW is een leuk bedrijf!"

Wat viel je het meest op in Nederland?

"Het weer is heel gek, elk uur heb je een ander seizoen!” zegt hij schaterend. “Verder lijkt de cultuur hier best wel op onze cultuur, ik kom uit een christelijk deel van Syrië."

Heb je hobby’s?

"Ik ben een motorgek. Hier is een motor te duur, maar als ik een vaste baan heb kan ik er misschien een kopen. Ik speel biljart en tafeltennis. En sinds ik in Nederland ben vind ik fietsen heel leuk, ik ging ook altijd op de fiets naar UW. In Syrië is fietsen iets voor kinderen."

Toekomstplannen?

"Ik wil de taal nog beter leren. En doorgroeien in mijn werk, misschien in de accountancy. In Nederland moet je dan nog wel een paar jaar studeren. Als je veel ervaring opdoet in de financiële administratie kun je ook met stapjes hogerop gaan. Als ik iets wil, weet ik dat ik het ook kan bereiken, met goede energie en gewoon doen!"

Deel op facebook

Deel op Twitter