Nieuw Stadskantoor Utrecht biedt werk aan UW-medewerkers

UW maakt schoon, levert en verzorgt planten en onderhoudt koffiemachines.

Op 7 oktober gaat het nieuwe Stadskantoor van Utrecht open voor het publiek. Vele onderdelen van de gemeente – onder meer Burgerzaken en Werk & Inkomen - zijn dan verhuisd naar het indrukwekkende gebouw direct naast het Centraal Station. In het 90 meter hoge, 21 verdiepingen tellende Stadskantoor zijn dagelijks ook UW-medewerkers aan het werk. UW maakt er schoon, levert en verzorgt de planten en onderhoudt de koffie- en watermachines. De managers van betrokken UW-onderdelen vertellen er met trots over.

Schoonmaak
“In juni zijn twee van onze medewerkers begonnen met het schoonmaken van delen van het Stadskantoor die al gebruikt werden door ambtenaren en mensen van de bouw,” vertelt Jos Haesenbos, manager van UW Schoonmaak. “We doen ook de opleveringsschoonmaak: in augustus zijn we op de 21e verdieping begonnen met de grote schoonmaak en we zakten daarna verdieping voor verdieping af naar de begane grond. Een flinke klus! In het eerste weekend van oktober doen we nog een naloopronde door het gebouw. De ambtenaren en het publiek moeten bij de opening natuurlijk een schoon Stadskantoor aantreffen.”

En na de opening? Jos: “Na de opening starten we met de reguliere schoonmaak: reiniging van het sanitair, stof afnemen, stofzuigen, deuren reinigen, enzovoort. De werktijden liggen tussen 6.30 en 19.30 uur. Naast Wsw-medewerkers zullen er ook medewerkers met een Wajong- en WWB-achtergrond meewerken in de groep. Het is een heel leuke uitdaging, we hebben onze handen er vol aan!”


Foto: Norbert Waalboer Fotografie

Planten
Ook medewerkers van UW Flora zijn voor de opening al hard aan het werk in het Stadskantoor. “In de eerste week van september zijn we begonnen met het leveren en plaatsen van beplanting,” vertelt UW Flora-manager Rob Verhoef. “Eind september moeten we klaar zijn. Op diverse plekken in het gebouw plaatsen we grotere groenpartijen met meerdere plantenbakken. Bij een aantal balustrades langs hoge ruimtes zijn netten gespannen. Daar laten we planten tegenaan groeien. Op de achtste verdieping is een groot raam waar we grote bloempotten met planten neerzetten. Vanuit de treinen beneden lijkt het dan of het een vensterbank met plantjes is, een idee van de architect."

"Er is een groot buitenterras op de 11e verdieping en op twee verdiepingen zijn rookterrassen. Daar plaatsen we buitenbakken met zitjes eraan vast. En in de kamer van de burgemeester op de 21e verdieping maken we een groene muur van tropische planten.” En daarna? Rob: “Daarna doen we het reguliere onderhoud van de planten: watergeven, snoeien, het gebruikelijke werk.”

Onderhoud koffiemachines
Tot de grote verhuizing naar het Stadskantoor onderhoudt een groep UW-medewerkers ongeveer 140 koffiemachines en soepautomaten op 44 locaties van de gemeente Utrecht. Hoe gaat dat na de verhuizing? “In het Stadskantoor komen 50 koffie- en vijf watermachines. Daarnaast blijven we 24 koffiemachines op buitenlocaties van de gemeente onderhouden,” vertelt Tim Colijn, manager Wsw-detacheringen bij UW. “Vanaf begin 1 juni onderhouden we al vier koffiemachines op het Stadskantoor. We werken er tussen 7.00 en 17.00 uur.”

Tim: “Een vaste groep van zes medewerkers gaat in het Stadskantoor werken, anderen gaan de overgebleven buitenlocaties af. We zijn bezig met het maken van de werkroosters voor alle medewerkers.”

En ook onder het Stadskantoor werken UW’ers! De hypermoderne fietsenstalling onder de brede trappen voor het gebouw wordt beheerd door U-stal en bij U-stal werkt een aantal UW’ers.

(10 september 2014)

Deel op facebook

Deel op Twitter