90 UW-medewerkers geslaagd voor hun AKA-opleiding

Wethouder Hans Spigt reikt AKA-diploma's uit aan 90 UW'ers

Ongeveer 90 medewerkers van UW hebben op 13 november hun AKA-diploma ontvangen uit handen van Utrechts wethouder Hans Spigt. AKA is de afkorting van arbeidsmarktgekwalificeerd assistent, een mbo-opleiding op niveau 1. Voor veel UW-medewerkers is dit het eerste diploma dat ze hebben behaald. Familie, begeleiders en collega's van de geslaagden waren aanwezig bij de feestelijke uitreiking.

De AKA-opleiding bestaat uit theorie en trainingen in combinatie met praktijkopdrachten op de werkvloer. Deelnemers doen ongeveer een jaar over de opleiding en bekwamen zich in negen competenties, zoals samenwerken en overleggen, plannen en organiseren, en omgaan met druk en tegenslag.

Docenten van het Praktijkcentrum van UW verzorgen de opleiding in samenwerking met het ROC Amersfoort. De werkleiding begeleidt de deelnemers bij de praktijkopdrachten.

Aan het einde van hun opleiding hebben medewerkers het AKA-examen afgelegd in de vorm van een ‘proeve van bekwaamheid’ op hun werkplek. Dit houdt in dat zij aan de examinator hebben laten zien dat zij het geleerde in hun dagelijkse werk kunnen toepassen.

Deelnemer Tony: "We hebben veel geleerd"
Deelnemer Tony is heel enthousiast over de opleiding: "We hebben veel geleerd over veilig werken en letten op je werkhouding zodat je geen lichamelijke klachten krijgt. En over hoe om te gaan met collega’s, bijvoorbeeld goed luisteren en geduld en respect hebben voor de ander. Er was ook veel aandacht voor schrijven en rekenen. Mensen bij UW hebben over het algemeen geen fijne ervaringen met school. Door deze opleiding leert men zich toch verder te ontwikkelen door lezen, schrijven en rekenen. Dit soort opleidingen zijn heel leuk en iedereen kan een diploma halen!"

Wethouder Spigt: "Jullie kunnen trots zijn"
Wethouder Spigt (Werk en Inkomen) zei dat alle geslaagden heel trots kunnen zijn op wat ze bereikt hebben: "Jullie hebben doorzettingsvermogen getoond door deze opleiding met goed resultaat af te sluiten, want het zal niet altijd makkelijk geweest zijn om de opleiding te combineren met het werk. Aan jullie diploma kunnen ook andere werkgevers zien dat jullie over doorzettingsvermogen beschikken."

De AKA-opleiding past binnen de visie van UW om medewerkers zichzelf zo goed mogelijk te laten ontwikkelen in hun werk, zodat ze meer kans maken op de reguliere arbeidsmarkt, bijvoorbeeld via een detachering.


(foto Norbert Waalboer Fotografie)

Deel op facebook

Deel op Twitter