Band op Spanning: winst voor milieu, werkgelegenheid, veiligheid en portemonnee

Elke dag worden autobanden van bezoekers van de Jaarbeurs gratis op de juiste spanning gebracht. Band op Spanning, Jaarbeurs, gemeente Utrecht en UW werken hiermee samen aan een beter milieu, meer werk en minder kosten voor automobilisten.

Jaarlijks staan 600.000 auto's geparkeerd op het parkeerterrein van de Jaarbeurs. 60% daarvan heeft een te lage bandenspanning. Dat is slecht voor het milieu als gevolg van hogere CO2-uitstoot door hoger brandstofverbruik en snellere slijtage van de banden. Op te zachte banden rijden is minder veilig. Bovendien kosten hoger brandstofverbruik en snellere slijtage van de banden de automobilist ook gewoon geld.

Professionele apparatuur
Stichting Band op Spanning, Jaarbeurs, gemeente Utrecht en UW hebben de handen ineengeslagen om hier iets aan te doen. Deelnemers aan het UW-werkproject de Werktraining bieden parkerende automobilisten aan om hun bandenspanning te controleren en zo nodig op de juiste spanning te brengen. Dit gebeurt met professionele apparatuur.

Automobilisten die hieraan mee willen werken hoeven niet bij hun auto te blijven. Als zij hun auto ophalen van de parkeerplaats vinden zij een kaart onder hun ruitenwisser met daarop vermeld het resultaat van de controle en wat er is gedaan.

Werkervaringsplaatsen
Deze samenwerking biedt werkervaringsplaatsen aan in totaal meer dan 50 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Automobilisten werken aldus mee aan een beter milieu, meer werk, veiliger rijden en minder kosten voor henzelf.

Op 14 december vond de kick off van dit project plaats. Bajram en Serge tonen aan Jaarbeurs-directeur Henk Broeders en Utrechts wethouder Victor Everhardt hoe controleren en bijvullen werkt. Daarna kunnen beiden het zelf proberen.

Foto's: Norbert Waalboer Fotografie

(14.12.2015)

Deel op facebook

Deel op Twitter