UW helpt statushouders bij oriënteren op werk

UW helpt statushouders in de gemeentes Utrecht en Ouder-Amstel bij het oriënteren op werk. De meesten zijn vluchtelingen die een verblijfstatus hebben gekregen in Nederland. Zij bezoeken verschillende bedrijven en krijgen ook trainingen van UW.

De trainingen zijn vooral gericht op werknemersvaardigheden, wat er komt kijken bij werken in Nederland. Ook wordt besproken welk werk mensen hebben gedaan in hun land van herkomst, wat ze hier zouden kunnen bereiken en wat ze daarvoor moeten doen. Daarnaast is er aandacht voor normen en waarden in de trainingen, bijvoorbeeld de man-vrouwverhouding in Nederland en hoe je omgaat met conflicten op de werkvloer.

Naast de trainingen - één dagdeel per week - bezoeken de deelnemers één dagdeel of dag per week diverse bedrijven. Tijdens de bedrijfsbezoeken kunnen de deelnemers een beeld krijgen van hoe er in Nederland wordt gewerkt en wat zij zelf zouden willen doen.

Taalstage
De Utrechtse groep (in totaal 40 deelnemers) bezoekt onder andere het bedrijf PenTec, kringloopcentrum de ARM en woonzorgcentrum Zuylenstede. Ook werken ze mee in het groen (foto hieronder, rechts de prakijkbegeleider van UW). Na de eerste maand combineren de Utrechters de training met een taalstage. Tijdens hun taalstage gaan ze tijdelijk meewerken op een plek waar ze veel Nederlands moeten praten.

De groep uit Ouder-Amstel (8 deelnemers) bezoekt onder andere Lindenhoff Open Tuin, Colour Kitchen, AH Distributiecentrum en ISS Facility Services, bij een bedrijf in Amsterdam waar ISS de catering en schoonmaak verzorgt (foto hieronder). De deelnemers aan het project worden voorbereid op een vervolgstap richting opleiding of werk. De trainingen worden afgesloten met het opstellen van een CV en een plan van aanpak.

Beide in september gestarte projecten zijn een proef. Na de afgesproken drie maanden gaan de gemeentes Utrecht en Ouder-Amstel de projecten evalueren. Opvallend is dat de mensen over het algemeen zeer gemotiveerd zijn.

Foto's: Norbert Waalboer Fotografie

(16.11.2016)

Deel op facebook

Deel op Twitter