"Werk is belangrijk voor iederéén"

Utrechts grootste werkgever (UMC Utrecht) en grootste sociale werkbedrijf (UW) werken samen. Er werken nu meer dan 40 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het ziekenhuis. "Het wordt steeds normaler dat een groep meedoet die lang langs de zijlijn heeft gestaan.”

Sinds tweeënhalf jaar biedt het UMC Utrecht werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld Wajongeren en mensen die vallen onder de Participatiewet. “Wij zijn met 11.000 medewerkers de grootste werkgever van de regio Utrecht en hebben daarin een voorbeeldfunctie”, zegt Hester Dijkstra, coördinator van dit project bij het UMC Utrecht. “UW is het grootste sociale werkbedrijf van de regio Utrecht en daarom hebben we samenwerking gezocht met UW.”

Jarenlange ervaring
UW heeft jarenlange ervaring in het aan passend werk helpen en begeleiden van mensen op de werkplek. UW-jobcoach Annemarie Schilstra is vanaf het begin betrokken bij de samenwerking. Annemarie: “Bij aanvang neemt UW de medewerkers tijdelijk in dienst en detacheert hen bij het UMC Utrecht. Tijdens de detachering krijgen de medewerkers begeleiding van jobcoaches van UW en van het ziekenhuis zelf. Als het goed gaat biedt het ziekenhuis na afloop van de detachering een arbeidscontract.”

Van links naar rechts: Annemarie Schilstra, Hester Dijkstra, Wafa Ali en Carola Wiggelinkhuizen voor het UMC Utrecht op het Utrecht Science Park.

Kandidaten worden bij het UMC Utrecht aangemeld door UW, het WerkgeversServicepunt Utrecht-Midden en Emma at Work. Medewerkers doen vooral ondersteunende werkzaamheden, zoals digitaliseren van oude patiëntendossiers, medicijnen halen, assisteren bij de speluitleen, meehelpen bedden opmaken, enzovoort. Hester: “Ik ben blij dat het steeds normaler wordt dat een groep meedoet die lang langs de zijlijn heeft gestaan. Werk is belangrijk voor iederéén!”

Meer dan 40 mensen
Er werken nu meer dan 40 mensen via deze samenwerking bij het UMC Utrecht. Wafa Ali en Ahmet Karadavut zijn na hun detachering in dienst gekomen van het ziekenhuis. Wafa werkt al ruim twee jaar bij de afdeling Intensive Care. “Ik heb verschillende taken, onder andere invoerwerk op de computer, ik zorg voor het familiecentrum en help mensen bij de afdelingsbalie. Ik mag nu ook een interne nieuwsbrief samenstellen. Het leukste aan mijn werk vind ik mensen helpen, dat geeft me een goed gevoel. En ik ben er trots op dat ik bewezen heb dat ik goed genoeg ben om in vaste dienst te komen bij het UMC Utrecht!”

Ahmet werkt bijna anderhalf jaar bij de KNO-afdeling. “Ik doe heel divers werk, zoals de voorraad materialen bijvullen op behandelkamers en patiënten naar andere afdelingen begeleiden. Carola Wiggelinkhuizen was mijn jobcoach tijdens mijn detachering, ik kan haar nog altijd bellen als ik ergens mee zit. Ik ben gelukkig dat ik een baan heb en ben er trots op als een patiënt naar huis gaat, me een hand geeft en bedankt voor de goede zorg.”

www.banenafspraakUMC.nl
www.uw.nl
www.wsp-utrecht-midden.nl
www.emma-at-work.nl

Deel op facebook

Deel op Twitter