“Samen veilig en duurzaam door de coronacrisis komen”

Nederland blijft voorlopig in de ban van het coronavirus. Het kabinet heeft alle maatregelen verlengd tot en met 28 april. Wat na 28 april gaat gebeuren is nog onzeker. “Ook voor UW en de UW-medewerkers zijn de gevolgen groot”, aldus waarnemend algemeen directeur Gertjan Stoker.

“Met grote zorg proberen we het werk van UW zo te organiseren dat we veilig en verantwoord kunnen werken. Ik heb zelf ervaren wat voor schade het virus aan kan brengen: in mijn directe omgeving zijn mensen overleden aan dit vreselijke virus. Ik wil alles doen om dit bij UW te voorkomen.”

Hoe doet UW dat?

“Dat doen we door de werkzaamheden bij UW zodanig te organiseren dat we veilig kunnen werken. We houden ons bijvoorbeeld altijd aan de 1,5 meter afstand op de werkplek, ook tijdens pauzes, en we houden ons aan alle hygiëneregels. Het is onze kerntaak om passend werk te bieden aan mensen die willen en kunnen werken. Dat doen wij voor mensen die het zelfstandig niet lukt om aan het werk te komen of hun baan te behouden. Daarvoor bestaat UW. Elke dag ervaar ik dat mensen blij zijn dat ze mogen werken, nadat ze soms zo lang aan de kant hebben gestaan.”

“Daarbij komt dat veel UW-medewerkers werken in belangrijke beroepen, bijvoorbeeld in de schoonmaak, postbezorging, openbare ruimte en voedselketen. Er werken UW’ers in apotheken, in supermarkten. Onder deze bizarre omstandigheden wordt juist nu een beroep op hen gedaan. Ik vind het klasse dat deze medewerkers nog steeds hun werk doen. Ik heb daar grote bewondering voor en het geeft mij een gevoel van trots. Je ziet dat UW belangrijk is voor Utrecht en omgeving.”

Uiteraard volgt UW alle richtlijnen van de overheid en het RIVM.

  • Medewerkers met een kwetsbare gezondheid blijven in ieder geval nog thuis tot en met 28 april.
  • Medewerkers die thuis kunnen werken, blijven dat zoveel mogelijk doen. Om thuiswerkers te ondersteunen is een tijdelijke thuiswerkregeling opgesteld. Want ook de arbeidsomstandigheden op de werkplek thuis moeten in orde zijn.
  • Medewerkers komen alleen naar het werk als ze gezond zijn, geen kwetsbare gezondheid hebben en als er thuis niemand koorts heeft en/of benauwd is.”

Hoe geef je aandacht aan de mensen die niet kunnen komen werken?

“We doen ons best, want dit vinden we erg belangrijk. Leidinggevenden en consulenten houden regelmatig contact met medewerkers. Op onze website, FacebookLinkedIn en Twitter plaatsen wij berichten en we versturen berichten via WhatsApp naar medewerkers, bijvoorbeeld met een link naar de videoberichten die ik opgenomen heb voor alle medewerkers. Maar het kan natuurlijk altijd beter, ik sta open voor goede tips.”

Hoe kijk je tegen de komende periode aan?

“Voor nu is het cruciaal om de veiligheid en de gezondheid van de UW-medewerkers en kandidaten te organiseren, daar doen we nu alles voor. We zien nu ook dat het voorop stellen van de zorg en veiligheid betekent dat bedrijven en instellingen onvoldoende of geen werk hebben. En we zien dat de meest kwetsbare mensen hier de dupe van worden. Wij willen er als UW zijn voor de meest kwetsbare mensen. Daarom zijn we ons aan het voorbereiden op de toestroom van nieuwe mensen. We richten ons daarbij op werk dat passend is en op werk waarvan wij zeker weten dat er de komende jaren voldoende vraag naar is. Deze zoektocht doen wij niet alleen, maar ook met de samenwerkingspartners in onze omgeving, zoals de ADSU-partijen (Aan de Slag in Utrecht).”

"Tegen onze klanten en opdrachtgevers zou ik willen zeggen: heb je de komende periode behoefte aan overleg over wat we voor elkaar kunnen betekenen in deze bijzondere tijd, bel of mail gerust met je contactpersoon bij UW, we denken graag mee. Ook als klanten behoefte hebben aan ondersteuning of overleg op het gebied van inclusief organiseren zijn zij van harte welkom om contact op te nemen."

Wil je tot besluit nog iets zeggen tegen de medewerkers?

“Ik wil iedereen op het hart drukken om je te houden aan de veiligheidsmaatregelen, op het werk en daarbuiten. Dit ter bescherming van jezelf, je collega’s en je dierbaren. Ik dank jullie hartelijk voor jullie inzet en betrokkenheid bij elkaar en bij UW. Alleen samen kunnen we er voor zorgen dat ons mooie bedrijf en onze mensen veilig en duurzaam door deze coronacrisis komen.”

Videoberichten en coronavirus-protocol UW

Bekijk ook de videoberichten die Gertjan Stoker de afgelopen periode heeft opgenomen voor alle UW-medewerkers.

Op onze website staat het coronavirus-protocol van UW, waarin uitgelegd wordt hoe UW omgaat met de coronacrisis. Nieuwe informatie wordt direct in dit protocol verwerkt.

Op de UW-locaties hangt deze poster met de 5 hoofdregels tegen verspreiding van het coronavirus.

Deel op facebook

Deel op Twitter