“Iedereen kan wel iets dat een ander niet kan”

Angelique Slaghekke werkt sinds augustus 2017 met veel plezier als assistent-coördinator bij Buurtwerkkamer TOP, een van de drie Buurtwerkkamers in Utrecht. Angelique is er gekomen via het UW-project Maatwerk. "Ze is uit het goede hout gesneden", aldus coördinator Juriaan Otto.

TOP staat voor Tweede Daalsebuurt – Ondiep – Pijlsweerd. “Een Buurtwerkkamer is een buurthuis nieuwe stijl: wijkbewoners bepalen het programma en voeren het zelf ook uit”, aldus coördinator Juriaan Otto. Angelique is er aan de slag gegaan via het UW-project Maatwerk, eerst op een werkervaringsplaats, daarna op een proefplaatsing. Per 1 februari is ze voor 32 uur per week in dienst gekomen van de Buurtwerkkamer Coöperatie.

Buurtwerkkamer TOP is gevestigd op de Amsterdamsestraatweg, vlakbij winkelcentrum De Plantage. Tijdens het gesprek met Angelique en Juriaan is het een komen en gaan van mensen. Een kind krijgt bijles, een man komt binnenlopen, wanhopig wapperend met een brief. Iedereen wordt vriendelijk te woord gestaan. “Toen het zo koud was, was het hier niet zo druk hoor”, zegt Angelique met een knipoog. “Maar ik hou wel van een beetje chaos.”

Vertrouwen

Als assistent-coördinator is Angelique gastvrouw en aanspreekpunt voor wijkbewoners in de Buurtwerkkamer. Hoe ben je hier gekomen? “Het is een lange weg geweest”, verzucht ze, “maar het heeft zo moeten zijn. In december 2016 ben ik bij UW aangemeld door de gemeente. Ik kon toen echt niet werken. Wilco de Lange werd mijn consulent, hij nam mij serieus en ik kreeg vertrouwen in hem. Om iets aan mijn lichamelijke én mentale conditie te doen, ben ik één keer per week gaan sporten met een personal trainer in een sportschool vlakbij UW. Dat heeft mij goed gedaan. Daarnaast ben ik uitgebreid getest. Ik wilde iets met mensen doen, iets sociaals. Ik kom uit de horeca, maar mag niet meer tillen. Toen kwam Wilco met de Buurtwerkkamer. Dat is wel iets voor jou, zei hij.”

Angelique en Juriaan voor Buurtwerkkamer TOP aan de Amsterdamsestraatweg.

“De eerste Buurtwerkkamer is zeven jaar geleden opgericht in Amsterdam Zuidoost”, vertelt coördinator Juriaan Otto, die zelf deels ook in Amsterdam werkt. “De Buurtwerkkamer gaat uit van de behoefte en de kracht van wijkbewoners. We kijken wat bewoners zelf belangrijk vinden en willen doen. Iedereen kan wel iets dat een ander niet kan. Er wordt hier bijvoorbeeld twee keer per week gekookt door bewoners voor bewoners. Er zijn taalgroepjes die les krijgen van mensen uit de buurt. En er komen veel mensen met formulieren hier, onder anderen statushouders. Als het nodig is verwijzen we mensen met een hulpvraag naar het buurtteam en dan gaan we ook mee. Angelique heeft een bijzondere functie: gastvrouw, aanspreekpunt en soms springt ze in bij activiteiten als dat nodig is.”

Uit het goede hout

Hoe is het contact met UW ontstaan? Juriaan: “Mijn collega van de Buurtwerkkamer in Leidsche Rijn had contact met UW-consulent Paul Bras. Ik ben met Paul gaan praten en zei tegen hem: wij hebben een werkplek en zoeken mensen. Waarop hij zei: wij hebben mensen en zoeken werkplekken! Ik heb een profiel ingediend bij UW en zij stelden daarna Angelique voor. Na het eerste gesprek met haar hebben we direct gezegd ‘dat gaan we doen’. Ze heeft het vanaf het begin goed opgepakt, ze is uit het goede hout gesneden.”

Wat vind je het leukst aan je werk? “De afwisseling en het werken met mensen”, zegt Angelique. “Het is hier hectisch en je krijgt veel verhalen te horen. Je moet wel leren om het niet ten koste van jezelf te laten gaan. Ik heb zelf nogal wat meegemaakt en gezien, en daar heb ik nu veel aan in mijn werk.”

In Utrecht is er ook een Buurtwerkkamer in Leidsche Rijn en begin april heeft een nieuwe Buurtwerkkamer in Zuilen de deuren geopend. Meer informatie over alle Buurtwerkkamers staat op www.buurtwerkkamer.nl.

Deel op facebook

Deel op Twitter